Revista Moldovenească de Drept Internațional și Relații Internaționale
DIPLOMAȚIA PARLAMENTARĂ ÎN CONTEXTUL POLITICII DE LĂRGIRE A UNIUNII EUROPENE
Autor: BARBĂSCUMPĂ Aliona
Clasificare JEL: K33
Clasificare Decimală Universală: 341.7/.8
DOI: https://doi.org/10.61753/1857-1999/2345-1963/2023.19-2.08
BARBĂSCUMPĂ Aliona. - Master în drept, Consilier în Comisia politică externă și integrare europeană, Parlamentul Republicii Moldova (Chișinău, Republica Moldova).
https://orcid.org/0009-0000-5768-8502Cuvinte cheie: diplomație parlamentară, politică externă, negocieri, aderarea la Uniunea Europeană, reprezentarea, globalizare, forum internațional, instituții legislative, conferință interguvernamentală.
Rezumat
Diplomația parlamentară a progresat odată cu globalizarea proceselor și a evenimentelor, reprezentând o latură importantă care completează diplomația internațională. Rolul parlamentarilor în palierul diplomatic este materializat prin acțiunile de promovare a pluralismului politic, promovarea standardelor parlamentare democratice, contribuirea și obținerea de rezultate în prevenirea și soluționarea conflictelor, promovarea drepturilor omului, acțiuni realizate prin dialogul politic cu omologii din alte state. În procesul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană diplomația parlamentară a căpătat tot mai mult interes, deputații fiind acei care dețin pârghiile pentru a influiența criant dinamica negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.