Revista Moldovenească de Drept Internațional și Relații Internaționale
ECONOMIE DURABILĂ ȘI GUVERNANȚĂ EFICIENTĂ ÎN DOMENIUL MEDIULUI : PRINCIPII-CHEIE ȘI BUNE PRACTICI GLOBALE
Autor: LISENCO Vladlena
Clasificare JEL: A11; K32; Q56
Clasificare Decimală Universală: 342.2:33; 349.6; 349.6.086
DOI: https://doi.org/10.61753/1857-1999/2345-1963/2023.19-2.04
LÎSENCO Vladlena - Doctor habilitat în drept, conferenţiar universitar, Universitatea „Taras Şevcenco” din Tiraspol (Tiraspol, Republica Moldova).
https://orcid.org/0000-0002-9846-2750Email: vlada.lisenco@gmail.com
Cuvinte cheie: economie verde, economie circulară, bioeconomie, schimbări climatice, bună guvernanță de mediu, guvernanță publică, dezvoltare durabilă, drepturile omului, globalizare.
Rezumat
Această cercetare explorează integrarea dezvoltării economice și a durabilității mediului, concentrându-se pe echilibrarea nevoilor prezente cu conservarea resurselor viitoare. Ea investighează modul în care economiile ecologice și practicile de guvernare pot atenua poluarea, schimbările climatice și epuizarea resurselor. În centrul acestui studiu se află modul în care dezvoltarea durabilă poate fi realizată prin strategii practice de guvernanță și economice care promovează o creștere cu emisii reduse de carbon, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și favorabilă incluziunii. Examinând concepte precum economia circulară și bioeconomia, studiul abordează impactul urgent al globalizării asupra dezvoltării naționale și asupra problemelor de mediu. Printr-o analiză comparativă a modelelor de guvernanță publică ecologică și a practicilor economice durabile, precum și prin studii de caz din țările nordice, Germania, Franța și Țările de Jos, acesta identifică strategii eficiente. Constatările arată că creșterea durabilă poate coexista cu conservarea mediului prin investiții ecologice, politici de sprijin și dezvoltare favorabilă incluziunii. Cercetarea evidențiază importanța transparenței, a responsabilității, a incluziunii și a statului de drept în procesul decizional privind mediul pentru a facilita dezvoltarea durabilă la nivel global.