Revista Moldovenească de Drept Internațional și Relații Internaționale
Comitetul Internațional al Crucii Roșii în Lumina Funcțiilor Sale ca Principal Participant în Procesul de Ajutor Umanitar
Autor: GUȘANU Corneliu
Clasificare JEL: K33
Clasificare Decimală Universală: 341.33
DOI: https://doi.org/10.61753/1857-1999/2345-1963/2023.18-2.04
GUȘANU Corneliu – Student doctorand, Universitatea Independentă Internațională a Moldovei (Chișinău, Republica Moldova).
https://orcid.org/0000-0002-2376-106XEmail: corneliu.gusanu@gmail.com
Cuvinte cheie: Comitetul Internațional al Crucii Roșii, drept internațional umanitar, Convențiile de la Geneva, ajutor umanitar.
Rezumat
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a fost și rămâne principalul actor în procesul de gestionare a ajutorului umanitar. Acest fapt este evident, cel puțin, prin examinarea principiilor care ghidează această organizație în activitățile sale zilnice, confruntându-se în mod constant cu dificultăți și provocări de diferite feluri, dar, în același timp, rămânând credincios idealurilor conturate de fondatorii săi. Astăzi, CICR operează aproape în întreaga lume, oferind asistență umanitară oriunde există nevoie de ajutor pentru persoanele afectate, fie în conflicte armate, dezastre naturale sau orice alte crize cu consecințe umanitare negative. CICR este un subiect specific, dacă nu unic, al furnizării de ajutor umanitar, servind totodată ca depozitar al principalelor acorduri internaționale în domeniul dreptului internațional umanitar – Convențiile de la Geneva I–IV din 1949, Protocoale Adiționale I–II din 1977 și Protocolul Adițional III din 2005. Rolul CICR în procesul de ajutor umanitar este impecabil; organizația are o autoritate impecabilă la nivel mondial, autoritate acumulată în mare parte datorită păstrării neutralității și nonamestecului din partea oricăreia dintre părțile implicate într-un conflict. Astfel, CICR aduce o contribuție semnificativă la promovarea valorilor universale, inclusiv asistența umanitară pentru persoanele a căror vulnerabilitate devine critică în crizele cu care se confruntă societățile moderne.